Accu

De eerste E-bikes waren uitgerust met de goedkope, zware loodaccu (auto accu). De moderne elektrische fiets is uitgerust met een accu die is samengesteld uit oplaadbare batterijen. De ontwikkeling van de oplaadbare batterij kent een lange geschiedenis en daardoor een groot aantal varianten. Momenteel worden in de betere elektrische fietsen uitsluitend nog Li-ion accu’s gebruikt. Li-ion is de verzamelnaam voor een groep batterijen waarin het metaal Lithium gebruikt wordt.

Levensduur

Twee belangrijke keuze criteria voor de accu zijn de actieradius en levensduur. De verwachte levensduur van de duurdere LiFePO4 accu is aanzienlijk langer dan die van de Li-NCM accu. Door de lagere energiedichtheid is de LiFePO4 accu echter wel wat zwaarder dan de Li-NCM accu. Bij de accu keuze zal men moeten afwegen wat u belangrijk vindt. Als je veel fietst, bijvoorbeeld dagelijks een langere afstand woon-werk, waardoor de accu 5 maal per week herladen moet worden (> 200 per jaar) is een LiFePO4 wel aan te raden. Wordt de fiets weinig gebruikt (twee keer per week laden), dan volstaat de Li-NCM accu.

Actieradius accu

De afstand die met een volle accu afgelegd kan worden wordt ook wel de actieradius genoemd. De actieradius is in eerste instantie afhankelijk van de accu capaciteit, maar de rij omstandigheden zoals stand trapondersteuning, windkracht, wegdek en gewicht spelen ook een belangrijke rol. Met een accu van 10 Ah kunt u ongeveer 70 a 80 km afleggen.

energiedichtheid

De energiedichtheid (Wh/kg) geeft aan hoeveel energie er in een accu per kilogram kan worden opgeslagen. De energiedichtheid van Li-ion ligt grofweg tussen 100 en 200 Wh/kg. LifePO4 heeft de laagste energie dichtheid. Daarom kunnen we de lifepo4 accu’s maar tot 9,5 Ah leveren.

Bidonaccu en bagagedrager accu

De bidonaccu (Li-NCM) wordt op het frame van uw fiets geplaatst. De 6,6 Ah accu is 32 cm hoog en heeft een diameter van 10 cm. De Li-ion NCM Samsung frame-accu (Q-type) bieden we aan in 11 Ah en 14,5 Ah.

De bagagedrager accu wordt achter op uw fiets geplaatst in de bijgeleverde bagagedrager. De bagagedrager past nagenoeg op iedere fiets. Wij bieden Li-NCM en LifePO4 accu’s aan. Binnen de Li-NCM variant heeft u de keuze uit 11, 13 en 14,5, 18 en 20 Ah accu’s. Door de lage energie dichtheid is de LifePo4 alleen verkrijgbaar in 9,5 Ah.

Al onze accu’s zijn afneembaar en met een slot beveiligd tegen diefstal. De accu kan op de fiets worden opgeladen, maar omdat de accu afneembaar is kan deze accu op iedere willekeurige plaats worden opgeladen.